h

1 mei viering Dag van de Arbeid

3 mei 2013

1 mei viering Dag van de Arbeid

1 mei  viering 

 

De 1 mei viering werd geopend door Jos van der Horst voorzitter van SP Smallingerland. In zijn speech vroeg hij zich af of er wel zoveel te vieren is:

 

Valt er iets te vieren met 624.000 werklozen in ons land ?

Valt er iets te vieren als er mensen gedwongen worden onder het minimum loon te werken?

Valt er iets te vieren als de rijkdom in ons land steeds oneerlijker verdeeld wordt?

Valt er iets te vieren als de strijdbaarheid van de werkers gebroken wordt door de hardvochtigheid waarmee het kapitaal met een ijzeren knuist het door socialistische strijd gewonnen terrein langzaam maar zeker terug pakt?

Jos stond stil bij de demonstratie van de werknemers van Prins uit Dokkum die hij 's middags had ondersteund in hun strijd tegen ontslag en slecht management. Hij riep socialisten op om voorop in de strijd te gaan voor gelijkwaardigheid, solidariteit en alles wat van waarde is . Want dat is wat ons bindt en dat is wat we moeten vieren vandaag!

Hierna werd de rode vlag gehesen door Jos van der Horst en de gastspreker Jan Schuurman Hess.

Jan Schuurman Hess

Jan Schuurman Hess vertelde ons over zijn ervaringen tijdens zijn voettocht door Nederland op zoek naar verhalen en ervaringen van mensen die de sociaal-democratie uit het oog verloren zijn. Tijdens die voettocht is Jan ook in Nij Beets geweest. Hij was verbaast toen dat inwoners van Nij Beets samen een bungalow hebben gebouwd en daarna verkocht om met de opbrengst een zwembad te bouwen, omdat het dorp graag een zwembad wilde hebben. Als je iets wilt bereiken dan moet je het zo doen zei hij daarover.

Daarnaast vertelde hij over een aantal pakkende en emotionele ervaringen die hij tijdens zijn voettocht door Nederland heeft meegemaakt. Na Jan Schuurman Hess nam het Baggelbakkoor het stokje over en zong in het Fries De Internationale. 

De muzikale omlijsting  voor de 1 mei viering was in handen van het Duo Piet & Hendrik en het Baggelbakkoor.

Baggelbakkoor

 

De avond werd afgesloten door de voorzitter van de PvdA Smallingerland Dinie Mulder. Ook zij deed een beroep op iedereen om Sociaal en Solidair te zijn. Op te komen voor mensen die het moeilijk hebben. Weer terug naar de vaste aanstellingen en afscheid te nemen van de oneerlijke flexcontracten en arbeidsvoorwaarden met een eerlijk inkomen voor werk. Daar kon een ieder zich in vinden.

 

U bent hier