h

Voorzitter SP Opsterland te gast bij Onderling Sterk Heerenveen e.o.

18 mei 2013

Voorzitter SP Opsterland te gast bij Onderling Sterk Heerenveen e.o.

Voorzitter SP Opsterland op thema-avond Politiek .

 

Onderling Sterk Heerenveen e.o. is een plaatselijke zelfhulp- en belangengroep van verstandelijk beperkte burgers en die hadden het plan opgevat om een thema- bijeenkomst Politiek te organiseren en had hiervoor alle politieke partijen een uitnodiging gestuurd. Jolanda Geerling-van Overhagen ging namens SP Opsterland. 

De bijeenkomst had als doel om politici in Weststellingwerf, Heerenveen en Opsterland bewust te maken van de aanwezigheid van deze groep burgers, en om de partijen kleur te laten bekennen, door duidelijk te maken waar de partijen voor staan. En om tot een volwaardige participatie van verstandelijk gehandicapten in de huidige samenleving te komen.

Dat verstandelijk gehandicapten aan hun lot worden overgelaten en niet meetellen in deze samenleving kwam wel tot uitdrukking in het aantal aanwezige politieke partijen. Alleen Groen Links, Vrijheid voor Allen (een nieuwe politieke partij in Weststellingwerf) en de SP gaven gehoor aan de oproep. 

Tijdens de avond werden stellingen getoond waar alle aanwezigen zich over konden uitspreken. Stellingen die te maken hadden met de manier waarop gemeentes en bedrijven omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Schrijnend zijn de verhalen die ik heb gehoord over hoeveel moeite het deze mensen kost om een baan te vinden of hoe moeilijk het is om iets gedaan te krijgen bij de gemeente aan het WMO-loket. Voor veel mensen zijn verstandelijk gehandicapten per definitie dom, dus je hoeft ze niet serieus te nemen. 

Laat ik u vertellen dat dit niet waar is. De verstandelijk  gehandicapten die ik deze avond heb gesproken, zijn allesbehalve dom, ze hebben heel goed in de gaten wat er aan de hand is en trekken terecht aan de bel bij politieke partijen en instanties. Ook verstandelijk gehandicapten hebben rechten. 

Heeft u ooit wel eens gehoord van Agenda 22?

Agenda 22 zijn regels die opgesteld zijn door de Verenigde Naties, 22 standaardregels waaronder de rechten voor mensen met een handicap.

Ze werden ontworpen om mensen met een handicap in de lidstaten de kans te geven te leven zoals andere mensen. Regels zoals: recht op werk, recht op een eerlijk inkomen en werken naar vermogen. 

Ik had er nog nooit van gehoord en ik heb deze avond heel veel geleerd. Ook ben ik gaan inzien dat de regeringen van de laatste jaren zich niet houden aan Agenda 22. 

Dat in Nederland sowieso geen rekening wordt gehouden met verstandelijk gehandicapten dat wist ik wel. Ik vind het dan ook de hoogste tijd om daar wat aan te doen met Agenda 22 bij de hand, samen met heel veel gemotiveerde verstandelijk gehandicapten.

Ik roep dit kabinet dan ook op om zich te houden aan Agenda 22 en de rechten voor mensen met een handicap te respecteren.

Jolanda Geerling - van Overhagen

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier