h

Nieuwsbrief juni 2013

11 juli 2013

Nieuwsbrief juni 2013

 

Afdelingsvoorzitter bezoekt burgers met verstandelijke beperking

Uw voorzitter bezocht onlangs een politieke thema-avond. De zelfhulpgroep ‘Onderling Sterk’ in Wolvega had alle politieke partijen uitgenodigd, meermaals zelfs. Het siert SP, Groen Links en een lokale partij VVA deze groep in onze samenleving genoeg de moeite waard te vinden om met hen over politieke onderwerpen in gesprek te willen gaan. Tekenend voor deze groep burgers is de obstakels die men ervaart om ook gestalte te kunnen geven aan waardig burgerschap. Niet alleen wordt hun stem door politici (zie minieme deelname) nauwelijks gehoord, ook een volwaardige, betaalde arbeidsdeelname wordt hen vaak onthouden. Terwijl dit recht krachtens Agenda 22 van de Verenigde Naties ook door Nederland is onderschreven.

Onze gemeente zal binnen het programma ‘Aandacht voor Iedereen’ in de toekomst ook extra hulp trachten te geven aan de deelname van Opsterlandse burgers met een (verstandelijke) handicap. Agenda 22 stelt dat de samenleving in veel gevallen beperkingen heeft in het omgaan met en toelaten van deze medeburgers in ons midden.

Het is nooit te laat om deze beperkingen te overstijgen: we gaan er allemaal op vooruit. HvRDonderdag 30 mei hebben de SP afdelingen in Friesland flash acties gehouden met de bedoeling tot een Wake Up Call in de steden Heerenveen, Drachten en Sneek. Doel van de flash acties was mensen te waarschuwen voor de gevolgen van alle zware bezuinigingen in de zorg, en de mensen op te roepen om op te staan en te protesteren tegen deze bezuinigingen op 8 juni in Amsterdam. Met

rinkelende wekkers voerden we actie om iedereen wakker te schudden en te attenderen op de grote gevolgen van de komende nieuwe bezuinigingsronde.

 

Flash acties in Heerenveen, Drachten en Sneek

Met de komende bezuinigingen zullen opnieuw 50.000 medewerkers in de thuiszorg worden ontslagen, en wordt het steeds moeilijker om zorg op maat te krijgen voor chronisch zieken en ouderen. Daarnaast is die zorg niet meer te betalen voor mensen met een klein inkomen en lopen er steeds meer mensen niet verzekerd of minimaal verzekerd rond.

 

Ook SP Opsterland deed aan deze acties mee. De bezuinigingen zijn niet nodig als er gekeken wordt naar de hoge winsten die zorgverzekeraars over het jaar 2012 hebben gemaakt. Gezamenlijk maakte zorgverzekeraars een winst van 1,4 miljard euro. Daarnaast wordt er veel fraude gepleegd in het verstrekken en declareren van zorg in ziekenhuizen en zorginstellingen, om over de hoge inkomens van directies en medici van zorginstellingen nog maar te zwijgen.

 

De zorg moet uit de marktwerking om zodoende de zorgpremie ook werkelijk te besteden aan zorg en niet te laten verdwijnen in winstgevende zorgverzekeraars en zakkenvullende directies van zorginstellingen.

 

Jolanda Geerling – van Overhagen

 

 

Weekers mag blijven

Het zal niemand echt verbazen dat staatssecretaris Weekers na  zijn toeslagenblunders gewoon mag aanblijven. Eerlijk gezegd zou het ook raar zijn geweest als hij had moeten aftreden. Nog niet zo lang geleden bofte Teeven, na urenlange tenenkrommende debatten op dezelfde manier. Hij had werkelijk niets te vrezen want de PVV is helemaal niet tegen onmenselijk uitzetbeleid dus die steunde de motie van wantrouwen niet. Nu het erom ging dat mensen in het buitenland onterecht geld hadden gekregen, was de PVV er als de kippen bij de motie tegen Weekers wel te steunen. Allemaal volstrekt voorspelbaar en dus nietverbazingwekkend. Wat wel blijft verbazen is de marionettenhouding van de PvdA. Deze partij is op geen enkele manier meer te herkennen. Destijds had men terecht de mond vol over de kruiperige schoothondjeshouding van Balkenende tijdens zijn bezoek aan Bush. Kwispelstaartend huppelde hij achter Bush aan tot vermaak van velen. De houding van de PvdA jegens de VVD is niet anders en het idee dat de SP in de toekomst misschien met de PvdA in de regering komt, lijkt niet langer positief. Dat de voorkeur van Samson niet bij de SP ligt, was tijdens de campagneperiode al duidelijk geworden. Dat de hele PvdA zich een arrogante houding heeft aangemeten is duidelijk geworden op de avond van de eenmeiviering. De aanwezige SP-ers werd nauwelijks een blik waardig gekeurd. Het was hún feestje. Ook dat valt nog schouderophalend te verteren. Wat echter niet valt te pruimen en bij mij en ook anderen de deur dicht heeft gedaan is dat de PvdA nog steeds pretendeert een sociale partij te zijn die opkomt voor de minder bedeelden en iedereen die het moeilijk heeft. Dat is nl. een faliekante leugen gezien het huidige beleid waarvan het strafbaar stellen van illegaliteit een historisch dieptepunt genoemd mag worden. De eenmeiviering is verworden tot een avondje hooghartige borstklopperij van de PvdA en ik zal in het vervolg schitteren door afwezigheid. De SP heeft al genoeg te slikken van andere rechtse partijen en het gedrag van een zogenaamd sociale zusterpartij steekt nog eens extra. Triest maar waar.

 

Leontine Bal 

 

Heel de Mens

De kernvisie van de SP heet Heel de Mens. Het is vastgesteld op het partijcongres van 18 december 1999. Sindsdien zijn er dus ook al diverse verkiezingsprogramnma’s verschenen, die een uitwerking vormen van deze kernvisie.

De afdeling Opsterland van de SP wil volgend seizoen een gespreksgroep organiseren, die elke maand een avond bij elkaar komt om een hoofdstuk uit deze kernvisie te bespreken. Vinden we deze visie nog steeds de moeite waard? En hoe zou deze visie uitgewerkt moeten worden voor de situatie in Opsterland en in Fryslan?

Er hebben zich al een aantal mensen gemeld voor deze gespreksgroep, maar er kunnen nog meer bij. Als je belangstelling hebt, meld je dan aan via j.vanderhoek@fryslan.nl of via opsterland@sp.nl. Geef daarbij aan voor welke avond in de week je de voorkeur hebt.

In september volgt dan bericht waar en wanneer we beginnen.

 

Jacob W. van der Hoek

Reactie toevoegen

U bent hier