h

Nieuwsbrief mei 2013

11 juli 2013

Nieuwsbrief mei 2013

 

Impressie SP Regio-conferentie 13 april

 

 

Uw afdelingsvoorzitter en een bestuurslid ‘wagen’ hun zaterdag aan deze halfjaarlijkse partij-bijeenkomst voor de 3 noordelijke provincies.

Na een SP-promotiefilm en een welkomstwoord door de dagvoorzitter worden de delegaties weer op pad gestuurd. Dit om per provincie door hun respectievelijke SP-statenleden te worden bijgepraat over wat ondertussen door hun fractie aan aktiviteiten is ontplooid. Een soort van van ‘rekening en verantwoording afleggen’ , maar ook een uitgelezen kans natuurlijk om de achterban te informeren en ermee te communiceren (voor nadere opsomming: zie elders in deze Nieuwsbrief)

Ook hebben we de morgen benut om een nieuwe regiobestuurder te kiezen in de persoon van Fenna Veenstra, die Jos van der Horst opvolgt.

Na een kort, maar goed, middagmaal is het middaggedeelte ingeruimd om de SP -concept-kadernota ‘Naar een democratische economie en samenleving’ door te nemen, er commentaar op te leveren en tekstwijzigingen voor te stellen. Nou, wees gerust: ondanks dat er al een ordentelijke tekst voorlag, wisten de afdelings-afgevaardigden stof aan te leveren voor wel 3 kadernota’s! Pittig, maar ordelijk, dat wel. Met alle aangeleverde stof wordt de concept-kadernota herschreven tot een definitief concept. Die komt weer naar de afdelingen, kan weer geamendeerd worden, waarna op de komende landelijke partijraad op 22 juni de definitieve behandeling en vaststelling zal volgen.

U ziet, democratie en haar processen zijn vaak een hele heisa, maar dan heb je ook wat! Te weten een tiental uitgangspunten, die een samenhangende visie vertolken, die in de toekomst voor de partij en haar handelen op dit gebied richtinggevend is.

Henk van Rijen

 

"Sociaal" akkoord.

 

Iedereen die geregeld zijn verstand gebruikt, weet dat het woord sociaal niet bij de VVD en sinds het huwelijk ook niet meer bij de PvdA past of er zou een heel nieuwe betekenis aan het woord gegeven moeten worden. De oorzaak van de crisis en de verantwoordelijken zijn behaaglijk onder het tapijt geveegd. Dat geldt niet voor de rekening ervan en degenen die hem betalen. Nou heb ik steeds gedacht dat ook schaamteloosheid een plafond heeft maar dat blijkt niet zo te zijn. Onze oppervlakkige lachebek die zichzelf premier mag noemen heeft onlangs het lachen even verruild voor boosheid. Meneer heeft genoeg van al dat somberen! Eerst bezuinigt hij het land kapot en nu er velen hun baan en vervolgens hun huis kwijt zijn en de algehele sfeer somber is en kunstmatig opgekrikt moet worden op 30 april, spoort hij ons aan vooral nieuwe spullen te gaan kopen. Van welk geld doet er kennelijk niet toe maar er wordt aan toegevoegd dat als we het niet doen, er alsnog forse bezuinigingen zullen plaatsvinden in 2014. Tot mijn vreugde zijn er bewegingen in de maatschappij die e.e.a. aan hun laars lappen en ruilhandel bevorderen: delen en lenen, oplappen van spullen hergebruiken etc. i.p.v. afdanken en nieuwkopen. Als alleen overproductie en -consumptie ons uit het slop kunnen trekken, is het pas echt somber met ons gesteld. Dat is wel wat de huidige regering bij monde van Rutte ons probeert wijs te maken. Laten we dit veranderlijke en verraderlijke gezwam eens nader bekijken. Eerst moesten we ons (al of niet denkbeeldige) geld op de bank laten staan, anders zou de bank failliet gaan en nu moeten we massaal aanschaffen gaan doen omdat er anders nog meer bezuinigd moet worden. wie volgt het nog? Tot slot nog één maatregel van het nieuwe "sociaal" akkoord: bedrijven worden niet verplicht mensen met een beperking in dienst te nemen. Laat die maar lekker achter de geraniums zitten! Nog meer werk aan de winkel voor de SP.

 

Leontine Bal

 

SP-Statenfractie: overzicht van werkzaamheden

 

Het laatste jaar hebben de 3 fractieleden zich met de volgende zaken beziggehouden, hetgeen in meerdere gevallen ook tot concrete resultaten heeft geleid. De fractie …

Werkzaamheid: … heeft een ‘Nota duurzame economie’ geschreven, waarin Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal staat en vooral de rol van het Midden- en Kleinbedrijf wordt onderstreept. De nota is door de Staten niet aangenomen. Werkzaamheid: … heeft zich gekeerd tegen marktwerking in de zorg. Resultaat: … heeft zich met succes gekeerd tegen besteding van herstructureringsgelden voor sloopwerkzaamheden. Werkzaamheid: … heeft een werkbezoek gebracht aan 3 duurzame bedrijven in de provincie Werkzaamheid: … heeft zich steeds demonstratief verzet tegen het nieuwe Provinciehuis; de bouwkosten hiervan zijn – in tegenstelling tot de raming van € 50 miljoen – opgelopen tot € 90 miljoen, terwijl er nog kosten bij komen en men inmiddels een teveel aan ruimte heeft. Resultaat: … een motie erdoor gekregen, waardoor bij provinciale aanbestedingen deze zodanig zullen worden opgesplitst, dat ook lokale ondernemingen kunnen inschrijven. Werkzaamheid: … heeft zich hard gemaakt dat, bij de Rijks-overgang van provinciale gelden richting gemeenten, subsidiestromen voor groepen als uitkeringsgerechtigden, homo’s en lesbiёnnes gewaarborgd blijven. Werkzaamheid: … heeft het verband tussen ‘plofgras’ en het ganzenprobleem onder de aandacht gebracht. Boeren niet compenseren voor schade, meer biologisch boeren! Werkzaamheid … heeft de inconsekwentie belicht van het Kulturele Hoofdstad-plan (ā € 80 miljoen) terwijl een muziekcentrum als Parnass wordt wegbezuinigd. Resultaat: … juli ’12 de verkiezingscampagne middels een treffen bij het Damshûs opgestart Werkzaamheid: … streeft ernaar om de Nuongelden te gaan besteden aan a)een provinciale energiecoöperatie b)MKB-maakindustrie en c)onderwijs. Resultaat: … heeft haar motie aangenomen gezien: er komt een provinciaal kenniscentrum Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Coöperatief Ondernemen. Resultaat: … heeft haar vragen over de REC Harlingen opgenomen weten te krijgen in het externe onderzoek dat loopt over de vergunningverlening. Met name dioxine baart zorgen. Resultaat: … heeft succesvol met de kinderschoentjes-actie de aanwezigheid van veel arme kinderen hier en elders onder de aandacht gebracht. Werkzaamheid: … heeft via een kaartenactie mensen de gelegenheid gegeven om op te komen voor een bereisbaar Fries platteland. Werkzaamheid: … is samen met FNP en PvdA een onderzoek begonnen naar de positie van jeugdhulp-pleegouders. Subsidies lopen straks via 3 gemeente-regio’s. Werkzaamheid: … heeft zich door aanwezigheid solidair getoond met de ontslag-bedreigde werknemers van Prins Dokkum. Straks die van Batavus !? en D.E. !?

Henk van Rijen

Reactie toevoegen

U bent hier