h

Nieuwsbrief september 2013

23 september 2013

Nieuwsbrief september 2013

Nieuwsbrief september 2013
Erop of eronder!

 

Het gonst in Den Haag, veel maatregelen die met Prinsjesdag pas bekend hadden mogen worden, zijn uitgelekt. Opnieuw vraagt de regering een offer van de gewone arbeider en worden de boven modaal verdienende topfunctionarissen in het bedrijfsleven behoorlijk ontzien. Voorlopig ziet het er naar uit dat de Algemene Heffingskorting inkomensafhankelijk gaat worden. Dit betekent slechts een kleine strop voor voor de hogere inkomens, want dan praten we over slechts 2000 euro op jaarbasis. Dat de coalitie het inkomensafhankelijke eigen risico niet durft door te zetten omdat dit niet uitvoerbaar zou zijn is jammer want laten we wel zijn de crisis wordt door de verkeerde mensen betaald.

 

Ook gaat er opnieuw bezuinigd worden in onder andere: zorg, onderwijs en de sociale voorzieningen. Waarbij in de sociale voorzieningen de bezuinigingen op de kinderbijslag het meeste opvallen. Ook hier zullen mensen met een klein inkomen het kind van de rekening zijn, en komen de bezuinigingen hard aan. In het schema hieronder kunt u precies zien wat er veranderd.

  • Kinderbijslag

    Nu

    Vanaf

    1-7-2016

    Verschil

    2013-2016

    Bedragen in euro's per jaar

     

     

     

     

     

     

     

    1 kind

     

     

     

    0-5 jaar

    766,60

    766,60

    0,00

    6-11 jaar

    930,84

    766,60

    -164,24

    12-17 jaar

    1095,12

    766,60

    -328,52

 

Dat hiermee de beurs van vele Nederlanders weer een stuk lichter wordt, is wel duidelijk. Dat dit gevolgen gaat hebben voor het uitgavenpatroon van iedereen, dat lijkt me ook duidelijk. De economie zal hier niet de broodnodige impuls van krijgen en heel veel gezinnen zullen het niet meer kunnen bolwerken.

 

Inmiddels hebben de regeringspartijen VVD en PvdA de ondersteuning van onder andere D66 en Groen Links verloren, hierdoor hebben ze geen meerderheid meer in de Eerste Kamer waar alle voorstellen aangenomen dienen te worden, voordat ze uitgevoerd kunnen worden. Het gevolg laat zich raden een vastlopende regering die geen plannen kan uitvoeren en zijn taken daarmee niet naar behoren kan uitvoeren. En dat is precies waar we met zijn allen op hopen een coalitie die door de oppositie tot stoppen wordt gedwongen. Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg gebeuren. Voor het einde van het jaar als het even kan en dan verkiezingen begin volgend jaar. Ik teken ervoor. U ook?

 

Jolanda Geerling – van Overhagen

 
Kabinet weigert EU-subsidie voor armenzorg aan te vragen.

 

In 2011 hebben in Opsterland 572 gezinnen vrijstelling van afvalstoffenheffing gekregen. Dit waren 30 gezinnen meer ten opzichte van 2010. Inmiddels leven we in 2013 en zal dit aantal alleen maar zijn toegenomen.

 

Nu wil dat niet zeggen dat al deze gezinnen ook recht hadden op voedselhulp van de voedselbank, maar het zullen zeker een groter aantal zijn dan de 80 gezinnen die nu gebruik maken van de voedselbank. Landelijk gezien ligt de teller al boven de 35000 gezinnen en moeten de voedselbanken steeds vaker nee verkopen aan gezinnen die aankloppen voor hulp. Dit heeft tot gevolg dat de voedselbanken genoodzaakt zijn de voedselpakketten te verkleinen en wachtlijsten aan te leggen. Niet alleen de vraag naar een voedselpakket is groter, daarnaast wordt er ook minder voedsel geschonken waardoor het moeilijker wordt iedereen te helpen.

 

Vreemd is het dan ook dat ik vandaag een artikel tegen kwam op de website nu.nl, die als bron De Volkskrant gaven, waar wordt gemeld dat het Kabinet weigert miljoenen subsidie aan te vragen bij de Europese Unie voor de armenzorg in Nederland. Een subsidie die de voedselbanken goed kunnen gebruiken om aan alle aanvragen te kunnen voldoen en de grote tekorten weer aan te vullen die ontstaan zijn door nieuwe armen en ZZP'ers die het niet langer meer redden. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer vinden armenzorg een Nederlandse kwestie.

 

Hier spreekt behoorlijk wat arrogantie uit. Heel veel van de nieuwe armen waar De Volkskrant over praat hebben hun armoede te danken aan het stijfkoppige bezuinigingsbeleid van dit Kabinet, de VVD en PvdA coalitie, dat hierbij enige tijd ondersteuning heeft gekregen van D66 en Groen Links om aan een meerderheid te komen. Intussen gaan heel veel kinderen in Nederland zonder ontbijt en met een lege knorrende maag van de honger naar school, dit zou toch niet mogelijk moeten zijn in Nederland. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de werkelijke schuldigen aan de crisis nog steeds uit de wind worden gehouden en als dank daarvoor massaal belasting ontduiken en winsten en spaartegoeden gunstig wegzetten in belastingparadijzen.

Jolanda Geerling - van Overhagen

 

 

Aan de leden van SP Opsterland

Allardsoog, 6 september 2013

Beste mensen,

 

Onze afdeling start dit seizoen met een reeks gespreksavonden rond thema’s uit “Heel de Mens”, de kernvisie van de SP. We hebben dit al eerder via de Nieuwsbrief bekend gemaakt, en naar aanleiding daarvan hebben zich al een aantal deelnemers gemeld. Maar er kunnen nog meer bij, daarom krijgen al onze leden deze brief. Als je ook mee wilt doen, hoef je alleen maar naar de bijeenkomst te komen.

 

Het wordt een serie avonden van eens per maand, altijd op vrijdagavond vanaf half acht op een vast adres:

 

Het programma ziet er als volgt uit:

 

Datum Thema

 

20 september 2013 Kernvisie en doelen van de SP

18 oktober 2013 Een democratische maatschappij

15 november 2013 Een samenwerkende maatschappij

13 december 2013 Een eerlijk delende maatschappij

17 januari 2014 Een gezonde maatschappij

21 februari 2014 Een duurzame maatschappij

28 maart 2014 Een geïntegreerde maatschappij

25 april 2014 Een veilige maatschappij

23 mei 2014 Een lerende maatschappij

27 juni 2014 Een creatieve maatschappij

22 augustus 2014 EEN maatschappij

26 september 2014 Afsluitende bijeenkomst

 

Doe mee en versterk zo onze afdeling!

 

Vriendelijke groet,

SP Opsterland,

 

Jacob W. van der Hoek

 

 

DEMONSTRATIE STOP BEZUINIGINGEN

Zaterdag 21 september 2013
13 uur, Beursplein, Amsterdam

Het kabinet Rutte-2 heeft opnieuw miljarden aan bezuinigingen aangekondigd. Er wordt bezuinigd op de (thuis)zorg en kinderopvang, de huren gaan omhoog en de lonen en uitkeringen liggen onder vuur. Bovendien nemen (jeugd)werkloosheid en armoede toe. Daarmee worden de kosten van de door de banken veroorzaakte crisis afgewenteld op kwetsbare groepen in de samenleving. Ondertussen worden bonussen, belastingontwijking en topinkomens niet aangepakt door het kabinet. Onder Rutte-1 was het resultaat hiervan dat werkelijk iedereen er op achteruit ging behalve de rijkste 10 procent van de bevolking, die werden alleen maar nog rijker.

De Nederlandse bevolking pikt dit niet langer en wendt zich nu massaal af van dit kabinet. Nog maar 18 procent heeft vertrouwen in deze VVD/PvdA-coalitie. Het is tijd om het tij te keren en te kiezen voor een progressief alternatief waarin solidariteit tussen bevolkingsgroepen voorop staat. Jong en oud, migrant, vluchteling en autochtoon, schouder aan schouder in het verzet tegen de asociale plannen van dit kabinet.

Stop de bezuinigingen, haal het geld waar het zit!

Start demonstratie: 13 uur Beursplein, Amsterdam. De demonstratie loopt via Dam, Muntplein en Waterlooplein naar de Dokwerker.


 

Steun van tientallen organisaties

Het comité Stop Bezuinigingen roept op tot een demonstratie op zaterdag 21 september in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van Rutte-2. De demonstratie start om 13 uur op het Beursplein en loopt via het Muntplein naar de Dokwerker. Inmiddels ondersteunen al tal van maatschappelijke organisaties en actiegroepen de oproep voor het protest (zie de rechterkolom op deze website). Organisatie die ook willen ondersteunen kunnen een mail sturen naar ondersteunen@stopbezuinigingen.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier