h

Nieuwsbrief mei 2014

31 mei 2014

Nieuwsbrief mei 2014

Onderzoek dorpsbudgetten

Na een experiment met drie dorpen is Opsterland dit jaar begonnen met het toekennen van een budget aan alle dorpen in Opsterland.

Als SP zijn we er erg benieuwd naar hoe deze budgetten besteed worden en in hoeverre daar op een democratische manier over besloten wordt.

De dorpsbudgetten worden als regel beheerd door de Verenigingen voor Plaatselijk Belang. Daarom hebben we aan alle besturen van Plaatselijk Belang in Opsterland zes vragen voorgelegd. We hebben ze gevraagd:

  1. Door wie wordt uw dorpsbudget beheerd?
  2. Hebt u in uw dorp bekend gemaakt dat het budget er is? Weet men waaraan het budget kan of mag worden besteed?
  3. Hoe en door wie wordt besloten waaraan het dorpsbudget wordt besteed?
  4. Hebt u zelf of derden middelen toegevoegd aan het door de gemeente verstrekte budget?
  5. Welke maatregelen of activiteiten zijn of worden uit dit budget bekostigd?
  6. Vindt u de hoogte van het budget te veel, te weinig, of precies goed?

We zijn natuurlijk erg benieuwd of de Plaatselijke Belangen de moeite zullen nemen om onze vragen te beantwoorden.

In elk geval zullen we onze leden op dehoogte houden hierover. Je hoort van ons.

Jacob W. van der Hoek

 

KONINGSDAG VERSUS UITRUIL "ILLEGALEN"

Het ligt nog vers in het geheugen dat er een akkoord bereikt is over strafbaarstelling of niet van de "illegalen". Hoe schaamtevol dit akkoord is, blijkt, letterlijk, uit de prijs die ervoor betaald is. De redelijk welgestelden mogen rekenen op een belastingdouceurtje van 300 euro. De PvdA zou al die tijd met de kwestie in de maag hebben gezeten. Dan is het vreemd te noemen dat ze wel het regeerakkoord getekend hebben waarin duidelijk stond dat illegaliteit bestraft zou worden.

Maar goed, dat is inmiddels naar de achtergrond verdwenen en we weten nu in ieder geval dat, ook in Nederland, een mens op zich amper telt, maar in geld uitgedrukt kan worden.

Gisteren werd voor het eerst koningsdag gevierd, een gezellige dag, meer of minder kan ik er niet van maken. Wel zou ik onderhand eens duidelijk willen hebben wat er eigenlijk gevierd wordt. Hetgeen zichtbaar en hoorbaar is in de media, is een dwepende bewondering voor de leden van het koningshuis. Met bewondering is niets mis. Ik heb voor meerdere mensen bewondering maar kan benoemen waarom. Niemand heeft mij tot dusver kunnen overtuigen van een prestatie van de kant van die mensen die zich laten onderhouden door het volk op een manier die aan het onsmakelijke grenst, een familie die ongebreideld vakantie viert en zogenaamd geen macht heeft. Een familie die bestaat uit allochtonen waar niets mis mee is maar aangezien dezelfde dwepers niets op hebben met andere allochtonen en "illegalen", die sowieso in de criminele hoek gedrukt worden, acht ik het onverteerbaar dat er volledig voorbijgegaan wordt aan het feit dat de koning en koningin beiden uit een crimineel milieu komen. Zijn grootvader was een avonturier die gestolen heeft op een manier waar een ander lange gevangenisstraffen voor zou hebben gekregen en zij houdt een vader de hand boven het hoofd die mede aansprakelijk is voor verdwijningen en martelingen tijdens de Argentijnse dictatuur. Hij maakte nl. deel uit van de junta en het is lachwekkend te veronderstellen dat hij daar niet van geweten heeft. Toch wordt het geslikt en zelfs charmant gevonden.

Niemand is verantwoordelijk voor de daden van een ander maar er mag wel verwacht worden dat daar krachtig afstand van genomen wordt, zeker als het zulke "hooggeplaatsten" betreft.

Is de oppervlakkigheid zo enorm en zijn we zo afgestompt dat het ons geen moer interesseert wat mensen op hun kerfstok hebben, als we ons maar aan weelde kunnen vergapen, die we zelf opgebracht hebben, ook in deze tijd van bezuinigingen?

Nederland is de enige monarchie in Europa waar de verjaardag van het staatshoofd een nationale feestdag is: een leuke dag maar zonder enige inhoud. Vandaag is het "Dag van de Arbeid". Deze dag zou grootscheeps gevierd kunnen worden, ware het niet dat het pijnlijk is dat de PvdA, mede verantwoordelijk voor de bezuinigingen, hem nog steeds durft te claimen en er verder maar weinigen bij stilstaan.

Het zijn de arbeiders, in alle soorten, maten en afkomst, die het land hebben opgebouwd, niet de leden van het koningshuis.

Leontine Bal

Zaterdag 17 mei politieke markt op De Waag in Leeuwarden.

Op zaterdag 17 mei is er een grote politieke markt op De Waag in Leeuwarden. Vanaf 11.00 uur kunt u daar terecht voor informatie over de Europese Verkiezingen. Weet u nog niet waarop u wilt stemmen, dan is dit een goede gelegenheid om informatie te verzamelen en uw stem te bepalen. Ook de SP is op deze politieke markt aanwezig. Kom gerust eens langs en laat u informeren over hoe de SP over Europa denkt. Er ligt voldoende materiaal voor u klaar waar we duidelijk onze standpunten uiteenzetten.

 

Vanaf ongeveer 13.00 uur kunt u bij onze kraam van gedachten wisselen met Tweede Kamerlid

Farshad Bashir die wij hebben uitgenodigd om samen met ons campagne te voeren. Ook hebben we een leuk spel, het EU kegelspel, waar u uw frustraties naar de Europese Commissie in kwijt kunt.

En dat het niet allemaal goed gaat binnen de EU dat laten we u zien met de koek die niet altijd eerlijk verdeeld is. Dus heeft u tijd en wilt u meer weten over de Europese Verkiezigen en waarom het heel belangrijk is om toch te gaan stemmen? Kom dan naar de politieke markt op zaterdag 17 mei vanaf 11.00 uur op De Waag in Leeuwarden.

Jolanda Geerling – van Overhagen

Meldpunt huisartsenpraktijk De Kompe in Gorredijk

Al enige tijd horen we mensen klagen over huisartsenpraktijk De Kompe in Gorredijk. Het gaat daarbij ook nog om veel verschillende klachten.

A Afspraken die niet genoteerd zijn waardoor u maar zit te wachten in de wachtkamer tot de dokter u komt halen.

B Slecht telefonisch bereik om een afspraak te maken.

C Als u een afspraak wilt maken pas na vijf dagen terecht kunnen.

D Niet serieus genomen worden en/of niet gehoord worden.

E Geen afspraak kunnen maken omdat de assistente denkt dat u het nog een aantal dagen moet aanzien.

F Verkeerde diagnose gesteld en daardoor verkeerde medicijnen gekregen of erger.

Wij willen eens onderzoeken of de klachten die er geuit zijn vaker voorkomen. SP Opsterland heeft daarom dan ook een klachtenmeldpunt huisartsenpraktijk De Kompe Gorredijk geopend. Mensen die klachten hebben over deze huisartsenpraktijk kunnen dit doen via email aan opsterland@sp.nl .  

Met de klachten die we ontvangen gaan we in gesprek met de artsen van de huisartsenpraktijk en hopen dat daardoor de dienstverlening van deze huisartsenpraktijk te verbeterd.

SP Bestuur

Donderdagavond 15 mei EU campagne bij Poiesz in Bakkeveen.

Op donderdagavond 15 mei staat de SP van 19.00 uur tot 21.00 uur bij de Poiesz in Bakkeveen campagne te voeren. U kunt dan bij ons terecht met uw vragen over Europa en wij delen dan de

SP verkiezingskrant uit aan geïnteresseerden.

 

 

 

 

 

 

 

U bent hier