h

Nieuwsbrief december 2014

25 januari 2015

Nieuwsbrief december 2014

Foto: SP Opsterland / SP Opsterland
Bezuinigingen in het kader van “zelfredzaamheid”

Bij het lezen van de gemeentebegroting 2015 van Opsterland valt mijn mond steeds verder open van verbazing. Bezuinigingen op zo`n beetje alles waar bijna niets meer op te bezuinigen valt! Op sportaccommodaties en –terreinen, op vrijwilligersbeleid, op huisvestingskosten in het Soc. Cult. Werk, op ouderen activiteiten, op cultuurbeleid, op cultuureducatie en muziekonderwijs, op de langdurigheidstoeslag, op schuldhulpverlening, op woningaanpassingen voor gehandicapten, op vervoersvoorzieningen, op de voedselbank, op openbare (straat) verlichting, op het maaien van bermen, onderhoud van groenstroken en zelfs op rozenperkjes.

Later komen wij hier in de nieuwsbrief en op de SP site https://opsterland.sp.nl/ nog uitgebreid op terug. Alle noodlijdende organisaties die de steun van de (lokale) overheid hard nodig hebben en die de afgelopen jaren al flink zijn gekort, worden nu écht om zeep geholpen.

Laat ik voor de verandering eens beginnen met de, zo op het oog, minst belangrijke bezuiniging van de aanzienlijke lijst. Het enige wat er voor ouderen straks nog overblijft om hen te behoeden voor permanente depressiviteit: “Het Rozenperkje!” Zorg krijgen ze niet meer, de thuishulp is wegbezuinigd, vervoersvoorzieningen zijn ook verdwenen, een rollator kunnen ze niet betalen en hun huis met tuin is ingeruild voor een troosteloze bejaardenwoning. Wat blijft er dan nog over? Dat prachtige rozenperkje waar zij, vanuit hun huiskamer, nog een beetje van kunnen genieten. Maar nee hoor, ook daar wordt rigoureus de shovel doorheen gehaald!

Groenstroken worden verkocht aan particulieren met geld, die waarschijnlijk straks geen zin hebben om dat stukje aangekochte grond te onderhouden en het dus maar bestraten om er hun auto op te parkeren. Bermen worden niet meer gemaaid, wat op toch al onoverzichtelijke uitritten en kruispunten erg bevorderlijk is voor de verkeersveiligheid!

Verder wil de gemeente “een project starten met als doel het bijna volledig uitschakelen en gefaseerd opruimen van openbare (straat) verlichting” ,, Hoera! Mijn slaapproblemen zijn opgelost!” Ik woon op een woonwagenlocatie, waar al 20 jaar lang 5 lantaarns een fel wit licht verspreiden, wat niet zou misstaan op een voetbalveld! De vergelijking met een concentratiekamp is ook al eens gemaakt. Ik zou een boek kunnen schrijven over al onze pogingen om de locatie iets minder overdreven verlicht te krijgen. Toen de belangrijkste lantaarn, bij de oprit aan de Poasen, kapot was, besloot ik toch maar weer eens te bellen.
Tot mijn stomme verbazing kreeg ik te horen dat de straatverlichting, evenals het maaien van de bermen en het vegen van de straat niet meer onder de verantwoording van de gemeente valt, maar van het Woonbedrijf, de eigenaar van de woonwagenlocatie. “Bovendien gaat er in 2015 bezuinigd worden op alle verlichting in het buitengebied, dus als het goed is zijn er straks helemaal geen lantaarns meer!” riep de gemeenteambtenaar triomfantelijk!
Zou hij misschien van duistere praktijken houden? Dan moet je straks wel hele goede fietsverlichting hebben wanneer je over een volledig verduisterde Poasen fietst, waar auto`s 80 km per uur mogen rijden. Vooral ook geen mensen met kwade bedoelingen tegenkomen wanneer je lopend of fietsend naar huis moet en `s avonds nog even gezellig bij iemand op visite gaan is er al helemaal niet meer bij. Wandelaars zijn trouwens gedwongen op de weg te lopen, want de bermen worden niet meer gemaaid. Met een rolstoel of rollator kan je het helemaal wel vergeten! Katten, reeën en andere nachtdieren die onverwacht uit de hoge bermen tevoorschijn schieten, kunnen we zélf de volgende dag van de weg af schrapen, want de dierenambulance is ook al wegbezuinigd! ,, Nee, maar we doen het voor de natuur!” , beweert de gemeenteambtenaar. Het regent straks schadeclaims bij de gemeente Opsterland, vandaar dat uit voorzorg de rechtsbijstand ook al flink hoogdrempelig is gemaakt.

Creativiteit en zelfredzaamheid! Dat is waar de gemeente in haar nieuwe begroting van 2015 voor staat! Ik denk dat ik dus binnenkort maar eens een kennisje ga bellen, die er zijn hand niet voor omdraait om in de nachtelijke uurtjes een paar mooie straatlantaarns te scoren, bij voorkeur uit de gemeentetuin. Daar hebben ze vast hele mooie nieuwe lantaarns met zacht geel licht, die automatisch op half vermogen gaan om 12.00 uur `s nachts. Dan bepalen we zelf de locaties die verlicht moeten worden. De overbodige lantaarns brengen als oud ijzer nog een leuk prijsje op, of misschien heeft een voetbalclub er nog belang bij?

Mo Brak

UITSLAG HUISARTSENENQUÊTE DE KOMPE

SP Opsterland heeft naar aanleiding van een aantal klachten, die gehoord werden bij het “Buurten in de Buurt” het initiatief genomen tot het houden van een enquête naar het functioneren van de medewerkers van Huisartsenpraktijk De Kompe in Gorredijk. De enquête werd gehouden om te kijken of er bij meer mensen dezelfde klachten waren en had tot doel om tot een verbetering van de service van de huisartsenpraktijk te komen.

In oktober zijn we met de enquête in het het verzor- gingsgebied van de huisartsenpraktijk de Kompe,
te weten Gorredijk, Terwispel en Lippenhuizen de
straat op gegaan. Door middel van een willekeurige steekproef werd een honderdtal enquêtes uitgezet en ingenomen. Ook was de enquête op de website van SP Opsterland in te vullen, dit werd door een aantal mensen ook inderdaad gedaan. De enquête heeft in zijn geheel betrekking op het algemeen functioneren van de praktijk.

In grote lijnen komt uit het onderzoek het volgende naar voren: de inhoudelijk kant van de huisartsenpraktijk wordt door de meerderheid van de ondervraagden als goed ondervonden.

Op de vraag “bent u tevreden over het advies van uw huisarts” antwoordde 59% met goed, 27% met matig en 24 % met slecht. Ook op de vraag “neemt de huis- arts de tijd voor u” beantwoordt een meerderheid met goed (64%), 30% (matig) en 6% (slecht). Ongeveer 15 % van de ondervraagden voelt zich niet serieus genomen door zijn/haar huisarts.

De ondervraagden zijn met name niet tevreden met
de logistieke gang van zaken van de praktijk. Vooral de lange wachttijd in de wachtkamer wordt hier genoemd. Hierbij geeft 79% van de ondervraagden aan deze als slecht te ervaren. Tevens wordt door een meerderheid van de ondervraagden de vele huisartsenwisselingen in de voorbijgaande periode als slecht ervaren (62%).

De uitslag van de enquête heeft de SP met een begelei- dende brief naar Huisartsenpraktijk De Kompe gestuurd en inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek aan de Kompe met hen door gesproken. Er wordt momen- teel hard gewerkt aan verbetering van de logistiek

van de praktijk; zo werd er inmiddels een praktijkma- nager aangesteld, zijn er meer baliemedewerksters aangenomen, is er overleg met de apotheek en zijn er beeldschermen in de wachtkamer geplaatst waarop de wachttijden inzichtelijk worden gemaakt.

Het was een plezierig gesprek waarbij namens de SP mevrouw Brak en de heer Luis aanwezig waren en namens De Kompe de heer Maats, huisarts en mevrouw Wolfswinkel, praktijkmanager. Zowel de heer Maats als mevrouw Wolfswinkel gaven aan dat alle medewerkers van huisartsenpraktijk

De Kompe altijd openstaan voor individuele klachten van patienten.

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN, EERLIJKE KANSEN EN EERLIJK DELEN

Vorig weekend heeft de SP een nieuwe campagne gelanceerd met de titel: “ Er is genoeg
voor iedereen, gelijke kansen en eerlijk delen.”
Ik moest gelijk aan het liedje van Bots denken. Ook in de zeventiger jaren was de tweedeling al een issue, helaas is er wat dat aangaat nog niets veranderd.

De tweedeling in de wereld wordt met de dag groter. Het vermogen van de rijken groeit en de armen worden steeds armer. De bezuinigingen om te voldoen aan

de 3% norm van Europa worden afgerekend bij de
gewone man en die gewone man heeft steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Daarnaast hebben we al jarenlang met een cri-
sis te maken, een crisis die we niet uitkomen als er niets gedaan wordt aan de koopkracht van
de gewone man. Een crisis die ervoor zorgt, dat steeds meer mensen zonder werk komen te zitten door de verstrekkende bezuinigingen in alle soci- ale voorzieningen, zorg en onderwijs. Tenslotte de zogenaamde flex-contracten van nul uur, die zijn een verkapte vorm van “gewoon” werkeloos zijn. Met de oneerlijke concurrentie uit Oost Europa, raken daardoor steeds meer mensen hun baan kwijt en komen in de bijstand terecht.

Foto: SP

Wist u dat de voedselbank in Opsterland nog steeds een groeiende vraag heeft naar voed- selpakketten? Daar waar vorig jaar 70 gezinnen een beroep deden op de voedselbank, daar is dit aantal dit jaar opgelopen naar 90 gezinnen. Ook voor volgend jaar wordt er een stijging van vraag verwacht. En dan is het jammer om in de begro- ting te lezen dat er in 2015 behoorlijk wordt bezui- nigd met subsidie naar de Voedselbank toe. De Gemeente Opsterland spreekt van 60 gezinnen die gebruik zouden maken van de voedselbank terwijl op de site van de Voedselbank er gesproken wordt van ruim 90 voedselpakketten.

Kortom heel veel redenen om iets aan de tweedeling te doen!

De campagne “Er is genoeg voor iedereen, gelijke kansen en eerlijk delen” , daar kunt u over lezen op de landelijke website van de SP,

WWW.SP.NL .

Jolanda Geerling- van Overhagen

U bent hier