h

Nieuwsbrief juni 2015

2 juli 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Tel mee met de SP

Ook in Fryslân heft de SP de stap gezet naar bestuurs- verantwoordelijkheid: we zitten met een gedeputeerde in het college van GS. De Statenfractie van de SP heeft daar een consequentie aan verbonden. We willen ons als Statenfractie inzetten om de afdelingen te verster- ken. Met als doel dat we over drie jaar in meer gemeen- ten mee kunnen doen aan de verkiezingen.

Er is een belangrijke voorwaarde waaraan voldaan moet worden om dat te bereiken. Die voorwaarde is
dat de leden in de afdelingen zich er ook voor moeten inzetten. Dus roepen we je op om actief te worden in de afdeling. Bezoek de vergaderingen, help mee in acties op straat, maak je buren ook lid van de SP, bezorg de Tribunes, deel folders uit. Alleen met actieve afdelingen kunnen we over drie jaar de verkiezingen winnen.

En als de Statenfractie kan helpen om de afdeling te activeren, dan zullen we dat graag doen.

Jacob W. van der Hoek

SP en vakbonden tegen TTIP en TiSA

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership
is een nog te sluiten overeenkomst (tussen VS, EU en Canada), die momenteel in het geheim wordt uitonder- handeld. Niet zo geheim dat we al weten dat binnen deze overeenkomst grote bedreigingen zitten voor zowel werknemers¬belangen als de democratische zeggenschap in het algemeen. Een soortgelijk akkoord tussen de VS en Mexico heeft – tegengesteld aan de beloofde banen – een toename laten zien van ‘pulp- banen. (weggooibanen zonder enige bestendige inko- menszekerheid). TTIP geeft via een eigen in het akkoord besloten arbitragesysteem een multinational boven- dien de mogelijkheid om staten binnen het werkgebied schadeclaims te bezorgen indien de hier democratisch genomen besluiten tegen de multinational-belangen indruisen. Ziehier 2 redenen waarom onze leden in de eerste plaats en de bevolking in het algemeen opgeroe- pen wordt om zich grootschalig te keren tegen dit zo schimmige monsterakkoord.Daarnaast is er het Trade in Services Agreement (‘Han- del in Dienstenverdrag’). Doel is een ‘wereld’wijde libe- ralisering (tussen VS, EU en 21 andere landen) van de hele dienstensector. Liberalisering van zaken als onder- wijs, zorg, (openbaar) vervoer en water zitten hierin. De onderhandelingen over ook dit verdrag lopen nog. Volg mee en verhef je/uw stem!

HvR

Kapitaal en arbeid

Kapitalisten en arbeiders worden – zeker ook binnen de SP – vaak als gezworen vijanden gezien. Zo’n ziens- wijze als uitgangspunt is niet verstandig. Dat er “een fundamente spanning” tussen beiden is mag waar zijn, echter een goed begrip van ieders rol en functie zal die spanning verminderen.

Bezit op zich rust op een zwakke basis als we beseffen dat de aarde van ons allemaal is en er geen redelijk argument is om mensen en dieren te verbieden om
zich te bewegen naar een plek waar ergens voldoende ruimte is om voedsel te verbouwen /te vinden. Historisch gezien is het meestal zo dat staten zijn gevormd nadat eerst met geweld een stuk land tot bezit is verklaard. Later worden dan wetten uitgevaardigd die dat bezit moeten verdedigen!

Dit is geen pleidooi om wetten die bezit beschermen af te schaffen. Het is bedoeld als opmaat naar besef dat (het) land noch van kapitalisten is noch van arbeiders. Beiden hebben de opdracht – indachtig ook de rechten van dieren – om er samen iets goeds van te maken. Dat kunnen ze ook, in het beste geval zelfs zonder strijd, indien beiden zich zonen en dochters weten van het welbegrepen rechtvaardigheidsprincipe.

Evenals organen dat in een lichaam doen, hoewel het ene orgaan toch beslist het andere niet is, is samen- werking geboden, ten voordele van het geheel. Moge
– na een beslist niet makkelijke zoektocht – beide maat- schappelijke krachten uitkomen op een eerlijk vergelijk. Op die manier ontstaat de ruimte nodig voor geluk en vrede onder de sterren voor iedereen: ons geboorte- recht.

HvR

Foto: SP

Lieve mensen,
Het stukje hieronder gaat over inkomens van maar enkele Nederlanders.

TOP INKOMENS

De beloning voor de top van de grote beursgenoteerde bedrijven is vorig jaar omhooggeschoten. De bestuurs- voorzitters van de bedrijven in de AEX ontvingen in 2014 ruim een derde meer dan een jaar eerder, door onder meer grote winsten op aandelenpakketten en hogere bonussen.

Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant naar de beloning van de 22 bedrijven in de AEX die hun jaarver- slag inmiddels hebben gepubliceerd.
De beloningssprong van 36,6 procent kwam vooral voor rekening van drie Angelsaksisch getinte bedrijven,

Foto: www.nu.nl / www.nu.nl

Shell, Reed Elsevier en Wolters Kluwer.
Koploper is Ben van Beurden van Shell, wiens beloning vorig jaar uitkwam op 24,2 miljoen euro - bijna drie keer zo hoog als een jaar eerder. Dat kwam vooral door een pensioenstorting van ruim 18 miljoen euro.

Vooreerst zit er nog weinig beweging in een redelijke verdeling. De mensen die zonder schaamte dit soort hoge beloningen opstrijken weigeren nog steeds om hun gedrag aan te passen.

Ze verzinnen allerlei uitvluchten en redenen om te bewijzen dat ze dit soort
enorme kapitalen ook echt verdienen.

Voor de SP is er dus nog veel werk aan de winkel om te zorgen voor een algehele mentaliteitsverandering t.a.v. werk en beloning.

Alle hands aan dek dus om te zorgen voor een betere verdeling want:
ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN !!!

Met sociale groet, SPOTJE.

Impressie SP Ledendag 2015

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen
Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen
Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen
Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

 

U bent hier