h

Nieuwsbrief februari 2016

7 maart 2016

Nieuwsbrief februari 2016

 SP-voorzitter Ron Meyer op bezoek in Gorredijk

Foto: SP

Vanuit het zuidelijke Heerlen kwam Ron rond zessen aan om, na een gezamenlijke Chinees, zich voor de leeuwen te wagen aan Opsterlands publiek. Enkele van zijn uitspraken:
Vraag: Ga je actief iets ondernemen om de eenheid binnen de partij te houden (e.e.a. gezien ook de stemverhouding 59/41 bij de voorzittersverkiezing)?
Ron: “Ik heb niet het idee dat door de stemming die eenheid is aangetast.
De stemverhou-ding geeft eerder de kwaliteiten weer die ook bij de andere kandidaat aanwezig zijn. Maar we hebben een Congres gekend, waar een resolutie is aangenomen. Dat is een partijbesluit. Ik zal mijn krachten inzetten om hetgeen daarin is verwoord van papier te halen en binnen de partij tot
leven te brengen. En met leven bedoel ik ook: wat nieuw elan, kruidigheid en pit in de partij: minder kletsen, méér winnen. En ja, dat mag schuren. Waar
het schuurt komt energie en die energie is voorwaarde voor verandering.
Weet je: de rijken hebben het geld, wij hebben de mensen – hun boosheid en daadkracht moet WEL georganiseerd worden.”
Vraag: Liggen er al plannen?
Ron: “Vanaf eind maart/ half april starten we met een campagne voor een eigen zorgverzekering. 80% van de mensen is het daar met ons eens, echter 80% van de politici (nog) niet. We moeten de druk op hen van onderen opvoeren. Ik ben een voorstander van ‘Stap voor stap’. Wel zijn we het er over eens dat daarna de miljonairsbelasting werkelijk zijn beslag dient te krijgen. Dat zou de schatkist 4 miljard opleveren en met dat geld kan veel goeds op sociaal gebied worden bekostigd. De 62 allerrijksten op aarde zullen wel niet alle hier wonen, maar toch... “
Vraag: Hoe schept de SP werk?
Ron: “In ieder geval niet door nu te bezuinigen. Haast vriend en vijand – op
dit kabinet na – is het er over eens dat de fase waarin de economie zich
nu bevindt, om investeren vraagt. Zelfs als dit betekent dat de staatsschuld stijgt. Vergeet niet dat deze schuld omhoog ging omdat de regering vond dat omgevallen banken ‘gered’ moesten worden met ons geld. Zet een punt op
de horizon en denk daarbij duurzaam: er zijn veel groene maatregelen uit te voeren en investeringen naar voren te halen die mensen werk verschaffen, de economie gezond verder helpen en ‘het’ milieu en ons leefmilieu ontlasten
of verbeteren. Er moet hierbij wel aandacht zijn voor ‘decent work’, goed
en eerlijk werk tegen eerlijke arbeids- en loonvoorwaarden. Flutbanen in Nederland hebben we meer dan genoeg. De zgn. exibele schil bedraagt
hier 1/3e, terwijl 1/10e deel van het personeel als een maatschappelijk verantwoorde norm geldt.”
Vraag: Wanneer gaat de SP nou eens regeren?
Ron: “Het feit dat ik als volksvertegenwoordiger altijd heb mee-bestuurd,
geeft aan dat ik er geen hekel aan heb en er ook niet bang voor ben. Hierbij geldt maar één voorwaarde: de machtsverhoudingen moeten zodanig zijn
dat onze partij het verschil kan maken en daar-door herkenbaar blijft voor de leden en de Nederlandse burgers in het algemeen. Het moet zo ver komen bij regeringsvorming dat men door de stemuitslag niet meer om ons heen kàn! Vraag: blijf je net zo lang voorzitter als Jan Marijnissen?
Ron: “Ik heb veel energie : de hamvraag die ik me ieder jaar weer stel is ‘Ben ik nog ef ciënt in wat ik doe? Deze manier van omgaan met wat ik kan heeft me gebracht tot waar ik nu sta.”
Vraag: Kan de SP niet eens wat doen aan normering van
zorgtaken? En zorgen dat zorggeld ook naar de zorgwerkers gaat?
Ron: “Natuurlijk is het de SP een gruwel dat er 10 miljard bij zorgverzekeringen op de plank ligt, vandaar ook onze ideeën voor een eigen zorgverzekering. Wat betreft normering: ons via Renske Leijten ingediend voorstel voor een basis-zorgpakket, voor alle gemeenten gelijk, heeft iets van normering in zich. Wij zeggen steeds ‘Het is óf marktwerking óf samen-werking’. Werken vanuit

vertrouwen kan e.e.a. uiteindelijk ook goedkoper maken. M.a.w. Thuiszorgers (professionals) kunnen zélf inschatten hoeveel uur zorg nodig is – ze indiceren daarbij niet te veel.” “Zoals jullie deels afhankelijk zijn van het werk van kamerleden, zo zijn deze op hun beurt afhankelijk van hoeveel druk de afdelingen op straat weten op te bouwen.”

Tot slot wordt Ron door de afdelingsvoorzitter bedankt: ze geeft hem een mand met allemaal Friesche lekkernijen mee. En voorwaar: zelfs de voorzitter van de SP kun je blij maken!

Foto: SP

vertrouwen kan e.e.a. uiteindelijk ook goedkoper maken. M.a.w. Thuiszorgers (professionals) kunnen zélf inschatten hoeveel uur zorg nodig is – ze indiceren daarbij niet te veel.” “Zoals jullie deels afhankelijk zijn van het werk van kamerleden, zo zijn deze op hun beurt afhankelijk van hoeveel druk de afdelingen op straat weten op te bouwen.”

Tot slot wordt Ron door de afdelingsvoorzitter bedankt: ze geeft hem een mand met allemaal Friesche lekkernijen mee. En voorwaar: zelfs de voorzitter van de SP kun je blij maken!

Henk van Rijen

Huurwoningen Elkien binnenkort schimmelvrij.

De vochtoverlast en zwarte schimmelactie, die SP Opsterland samen met huurders van Elkien voert heeft succes. Nadat huurders jarenlang voor niets klaagden en een huurder haar klachten bij de SP in Opsterland deponeerde, zijn er door de actie in de media kenbaar te maken in totaal 17 klachten bij de SP binnen gekomen. Van die 17 klachten zijn er 13 huurder bij Elkien. Nadat van alle huurders een dossier was aangelegd zijn we met die dossiers in de vorm van een zwartboek in overleg gegaan met Elkien.

Besloten is toen dat er in alle woningen een vochtonderzoek zou worden uit- gevoerd door Trition, een onafhankelijk bedrijf door de SP aangewezen. Op 28 januari jongstleden kreeg SP Opsterland de rapporten van al die onderzoeken digitaal toegestuurd en op dinsdag 2 februari is er overleg geweest tussen Elkien en SP Opsterland.

Wat is er afgesproken:

  • Alle huurders krijgen volgende week het rapport van het vochtonderzoek toegestuurd inclusief de aanbevelingen die Trition heeft gedaan betreffende reparaties aan de woningen. Dit rapport zal vergezeld gaan met een begeleidende brief.
  • Elkien organiseert een bewonersavond voor de huurders om de uitkomst van het rapport te bespreken. Deze avond zal waarschijnlijk ergens in maart plaatsvinden en ook SP Opsterland zal bij deze avond aanwezig zijn om de belangen van de huurders in het oog te houden.
  • Elkien zal alle aanbevelingen tot reparaties door Trition overnemen en uitvoeren.
  • Daarnaast heeft Elkien beloofd alle vochtplekken en zwarte schimmel- plekken schoon te maken en te herstellen. Alle woningen worden schimmelvrij gemaakt.
  • Elkien heeft daarnaast toegezegd, dat nieuwe meldingen van vochto- verlast en zwarte schimmel worden opgelost.

SP Opsterland is blij met het mooie resultaat. Hulde aan Elkien dat ze de klachten zo serieus hebben laten onderzoeken en in het oplossen van de klachten zover gaan dat alle huurders straks een woning krijgen waar het gezond wonen is, omdat alle vochtoverlast is bestreden en de zwarte schimmel plekken door Elkien professioneel worden verwijderd.

Jolanda Geerling - van Overhagen

Foto: SP

Gasboringen in Friesland

De gaswinning in Nederland is sterk teruggelopen sinds de gaskraan onder druk van onder andere SP Groningen en de inwoners van Groningen een
stuk is dichtgedraaid. Maar er zijn in Nederland meer gasbellen dan alleen
in Groningen, waaronder ook in Friesland. Een goed voorbeeld is de gasbel
in Kollum, Dongeradeel. Ook Opsterland heeft gasbellen en daar wordt gas gewonnen. Bij Hemrik boort en wint Tulip Oil Nederland gas en bij Langezwaag doet Vermillion dat. Om het verlies aan winning in Groningen op te vangen wordt de gaswinning in Friesland geïntensiveerd. Zo gaat Vermillion bij de boor- put een Langezwaag een tweede boorput graven om meer te kunnen winnen in korte tijd en is Tulip van plan om een sidetrack-boring uit te voeren om de productie van aardgaswinning in Hemrik te herstellen.

De Gemeente Opsterland heeft bezwaar aangetekend tegen het graven van een tweede boorput door Vermillion bij de minister van economische zaken. Nu heeft de Gemeente Opsterland al eerder bezwaar tegen het vragen van boorputten ingediend en die werden van tafel geveegd, dus de vraag is of dit bezwaar iets veranderd aan de besluitvorming van De Minister van Economi- sche Zaken.

Ook binnen de Provinciale Staten zijn er partijen die tegen het boren van gas binnen Friesland zijn, zo ook onze eigen SP Fryslân. Samen met de SP Staten- fractie is SP Opsterland benieuwd hoe de bewoners rond gaswinning gebieden in Opsterland denken over het intensiveren van de gaswinning in Langezwaag en het opnieuw winnen van gas in Hemrik. SP Opsterland heeft hiervoor een enquête op haar web-site gezet die online ingevuld kan worden.

Deze enquête is te vinden op www.opsterland.sp.nl . Wij hopen dat u als SP lid mensen wilt attenderen op het bestaan van deze enquête.

Verder gaat SP Opsterland op zaterdag 27 februari buurten in Langezwaag. Tijdens het buurten in Langezwaag zullen we de enquête bij de inwoners van Langezwaag afnemen om inzicht te krijgen in wat er leeft onder de bewoners. Mogelijk dat we in maart met de enquête langs de deuren in Luxwoude gaan. Natuurlijk houden we u via onze website en via de nieuwsbrief op de hoogte.

Jolanda Geerling - van Overhagen

Foto: Dimph van Ruth / Dimph van Ruth

ENQUETE OPENING TWEEDE GASBOORPUT BIJ LANGEZWAAG.

SP Fryslân en SP Opsterland doen een onderzoek naar de mening van de inwoners van Langezwaag, Luxwoude en De Knipe betreffende het openen van een tweede gasboorput door Vermillion bij Langezwaag.

 

Reactie toevoegen

U bent hier