h

Verdrag Oekraine: Bedrijfsbelangen, geen vrede en veiligheid

17 maart 2016

Verdrag Oekraine: Bedrijfsbelangen, geen vrede en veiligheid

Op 6 april gaan we naar de stembus voor het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. De pro-campagne is al in volle gang.
Ons wordt voorgeschoteld dat dit verdrag de vrede, meer democratie, een beter bestuur, en
mensenrechten naar Oekraïne brengt. Het tegendeel is waar. In de Oekraïne heerst een burgeroorlog. In dit relatief nieuwe land voeren twee bevolkingsgroepen oorlog over het recht op taal en het recht op de vrijheid handel te drijven met wie zij handel willen drijven. De een is Russisch georiënteerd, de andere groep is gericht op het Westen. Dit associatieakkoord trekt de gehele Oekraïne naar het Westen, terwijl volgens de afspraken die in 1990 zijn gemaakt, Europa niet verder naar het Oosten zou uitbreiden. Het is ook in tegenstelling met de behoefte van een substantieel deel van de bevolking.

Dit verdrag is op dit moment olie op het vuur van de
burgeroorlog. Het is slecht voor de bevolking van de Oekraïne en slecht voor de vrede. De Oekraïne is door en door corrupt. Met een handelsverdrag zal dit niet stoppen, zo heeft het verleden geleerd. Het
Europa-project is ooit begonnen om vrede en veiligheid te bevorderen. Maar bedrijfsbelangen gaan niet over vrede en veiligheid. Het
associatieverdrag weerspiegelt dat. Het verdrag gaat 90 procent over handel en maar
een klein deel handelt over andere zaken zoals mensenrechten en milieu. De handel ruikt een afzetmarkt van 45 miljoen mensen. Het is niet voor
niets dat de liberalen onder leiding van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt twee jaar geleden de boel begonnen op te stoken op het Maidanplein in Kiev. Expansiedrift is de ware achterliggende reden van dit verdrag. En het Oekraïense bestuur dat al jubelend in de krant staat (LC 8 februari)? Deze corrupte politici van de Oekraïne ruiken de Europese dik betaalde banen.

Voor andere Oekraïense politici is dit verdrag de toegangspoort om hun extreem-rechtse politieknaar het Westen uit te breiden. Ook daar staat het belang van de Oekraïners niet voorop. Willen we echt wat betekenen voor de vrede, mensenrechten en een beter bestuur, dan moeten we niet escaleren maar deescaleren. Niet nu het  associatiehandelsverdrag, maar een goede
begeleiding door de Europese Raad en het mensenrechtenfonds om de boel in de Oekraïne
weer op orde te krijgen. In het belang van de bevolking:stem nee op 6 april!

FENNA FEENSTRA
JOS VAN DER HORST
Fractievoorzitter SP Statenfractie
Fryslân en voorzitter SP
Smallingerland

Dit artikel verscheen eerder in de Leeuwarder Courant van vrijdag 12 januari 2016 in de rubriek "Te Gast"

Reactie toevoegen

U bent hier