h

presentatie vochtproblemen in woning.

20 mei 2016

presentatie vochtproblemen in woning.

Foto: SP

Op uitnodiging van Elkien en de SP kwamen de huurders, die meedoen aan de vochtoverlast en zwarte schimmelactie van de SP, voor een presentatie over vochtproblemen in de woning bijeen in De Skans in gorredijk. 

De presentatie werd verzorgd door Marcel van Engelen van Trition, het bedrijf dat de woningen aan een onderzoek onderworpen heeft om vast te stellen hoe de mensen aan de vochtproblemen en zwarte schimmel kwamen. Soms was dat een technische oorzaak, maar vaak kwam een onvoldoende ventileren en  stoken uit het onderzoek naar voren.

Veel mensen denken bij ventileren aan het openzetten van een raampje. Wil je vochtproblemen in je woning voorkomen dan zijn een aantal dingen van groot belang namelijk:

  • Goed ventileren van de woning geschiedt het beste door dwarsventilatie, hierdoor ontstaat er een luchtcirculatie waardoor vocht in de woning eerder verdwijnt.
  • Het is raadzaam om na het douchen de douchewanden en vloer te drogen met eeen raamwisser en vloertrekker.
  • Vuil activeert de groei van zwarte schimmel in uw woning, het is dus raadzaam om uw woning goed schoon te houden.
  • Bij oudere woningen is het stook en ventileer gedrag van de bewoner meer bepalend dan bij een goed geisoleerde nieuwbouwwoning.

Tijdens de presentatie kregen we een aantal dia's te zien, waar duidelijk op te  zien was de gevolgen van slecht schoonhouden van een woning tot gevolg kan hebben betreffende zwarte schimmel. Een vieze aanrecht waar koffiekringen niet verwijderd werden, veranderde in een paar dagen tijd in een schimmelveld. Een douche die niet goed schoongemaakt wordt kweekt binnen een mum van tijd een schimmelcultuur die de voegen tussen je tegels binnen korte tijd zwart aantasten.

Zo kregen we een aantal wetenswaardigheden te horen, waar je als leek niet direct van bewust bent:

  • Wist u dat u tientallen schimmels en bacterieën mee de douche inneemt!
  • Wist u dat u per dag 5 liter vocht produceert!
  • En wist u dat het stoken van 1 kubieke meter gas ook 1 liter vocht produceert!

Zomaar een paar wetenswaardigheden waar je niets van weet, laat staan bij stil staat.

Foto: Jolanda Geerling - van Overhagen / Jolanda Geerling - van Overhagen

Tijdens de presentatie vochtproblemen in woning, was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vragen over de presentatie, maar ook vragen over de resultaten van de onderzoeken en de lijst van aanbevelingen die er per woning door Trition zijn gedaan konden aan Trition gesteld worden.

Inmiddels is Elkien begonnen met het afwerken van de lijst van aanbevelingen die Trition bij de rapportage van de woningen heeft afgegeven. Niet alles is naar tevredenheid en daar waar mogelijk staan wij die huurders verder bij in overleg naar een gezond leefklimaat in de woning.

Reactie toevoegen

U bent hier