h

Nieuwsbrief april 2016

21 augustus 2016

Nieuwsbrief april 2016

Foto: Ab van der Driest / Ab van der Driest

1 mei- waarom (nog) vieren?

Arbeiders zijn van oorsprong steeds diegenen onder ons geweest, die niet veel meer hadden dan hun twee handen. Al dan niet pienter en/of krachtig, konden ze daar nog iets mee uitrichten ook. Machthebbenden hebben de basale bestaanspositie van deze mensen door de geschiedenis steeds weten uit te buiten zodat, tot op een bepaald punt, beter van slavernij kan worden gesproken. Natuurlijk hebben individuen zich nu en dan verzet, om vervolgens dan als wegwerp-individu van de regen in de drup te komen.

Misschien past de term ‘arbeider (m/v)’ pas NADAT er een collectief bewustzijn ontstond onder hen omtrent hun afhankelijke situatie. Vanuit dit bewustzijn ontstond de beweging om – via bundeling van krachten – de collectieve positie te willen verbeteren. Dit heeft geresulteerd in vakbonden, die vandaag de dag ervoor zorgen dat dit collectieve ‘leger’ hier een werkelijke onderhandelingspositie heeft bedongen. Men mag kritisch zijn over deze strijd, feit is dat zij hier een grote bijdrage heeft geleverd aan een waardiger bestaan voor velen.

1 Mei is bij uitstek de dag om dit bewustzijn levend te houden. Het is nog maar een week geleden dat ik een dorpsgenoot sprak die zich herinnerde voor een week arbeid ± 13 gulden te krijgen!

1 Mei is ook bij uitstek de dag om ons te realiseren dat, wat hier in Nederland en in westerse industrielanden al gemeengoed is, voor arbeiders elders in de wereld als het ware nog ‘moet worden uitgevonden’. Dat wil zeggen vakbondsleiders, die worden gedood, in elkaar geslagen of – onberecht – gevangen gezet.

Het past bij de SP beginselen ‘menselijke waardigheid’, ‘gelijkwaardigheid’ en ‘solidariteit’ om deze dag bij uitstek blijvend, samen met arbeiders algemeen, tot ‘onze dag’ te verklaren. Want: er vàlt wat te vieren! Maar tegelijk: het samen vieren en elkaar een hart onder de riem steken helpt om ook blokkades van nu te slechten, hier en – in solidariteit – elders. Arbeiders aller landen, verenigt u!

H.v.Rijen

Foto: SP

MARKTWERKING.

Het stokpaardje van de neo-liberalen om de crises te bestrijden en de economie te laten groeien is marktwerking. Het idee van marktwerking is het creëren van een evenwichtige prijs voor spullen of diensten.
Bijv.:  Als de tomaten heel duur zijn ben je slim om tomaten te gaan verbouwen en snel te verkopen. Daarna komen er meer tomaten op de markt en de prijs gaat weer naar beneden. Uiteindelijk moet dit dan leiden tot een evenwichtige productie en prijs.
Intussen is Nederland doorgeslagen in het idee van marktwerking. Met wervende reclamecampagnes worden we uitgenodigd dingen te kopen die we niet nodig hebben, onze zolders en kelders puilen uit van de overbodige spullen. Jaarlijks gooien we tonnen aan goed eten weg, gekocht mede dankzij dwingende campagnes van supermarkten.
Erger is echter de invoering van de privatisering en marktwerking in de diensten die we allemaal wel nodig hebben zoals gas, licht, zorg, vervoer, wonen en onderwijs. Onze collectieve voorzieningen dus.
De energiebedrijven rollen over elkaar heen om met peperdure campagnes ons te bewegen hun gas te kopen, zelfs scholen scharen zich in de rijen van concurrenten door hun school zo goed mogelijk aan de man te brengen. In de zorg worden miljarden besteed aan campagnes om mensen  te laten kiezen voor juist die zorgverzekeraar. Aandeelhouders zitten zenuwachtig achter hun bureaus te kijken of er wel voldoende winst en groei is.
Dit alles heeft tot gevolg dat de noodzakelijke diensten in plaats van goedkoper steeds duurder worden voor ons, de gebruiker.
Verschillend economen waarschuwen al jaren dat marktwerking voor collectieve voorzieningen niet werkt . Gas, licht, zorg,vervoer, wonen, onderwijs enz.  worden alsmaar duurder omdat er een heel hoog prijskaartje aan het systeem marktwerking, winst en groei hangt.
Dankzij de MARKTWERKING betaalt u steeds meer voor de dingen die u echt nodig heeft.
Dus zeg ik, Otje van de SP, NEE tegen de marktwerking in de collectieve sector.

Met sociale groet SPotje

SP Opsterland actief!

Bij het uitgaan van deze nieuwsbrief is er nog niet gestemd voor het referendum. De uitslag is dan ook nog niet bekend. Maar we gaan door met actie voeren en dat doet SP Opsterland op verschillende fronten.

 

Vanuit het landelijk wordt een campagne opgestart voor één nationale zorgverzekering, afschaffing van de eigen bijdrage waardoor iedereen recht heeft op dezelfde zorg. Of je arm bent of rijk, we zijn allemaal gelijk. Het hoeft eigenlijk niet gezegd te worden, want het is iedereen wel duidelijk, dat de marktwerking in de zorg een grote mislukking is. Mensen met een kleine beurs gaan steeds minder snel naar huisarts, tandarts of ziekenhuis, allemaal omdat het niet meer is op te brengen. Daarnaast wordt er zoveel zorggeld elk jaar verkwist aan miljoenen verslindende reclameboodschappen, dat het gewoon gênant is en dan zwijg ik nog over de miljarden aan reserves op de plank en al die hoge lonen van het hoger kader bij al die zorgverzekeraars. Daarom dus deze campagne die heel veel tongen gaat losmaken. Heb je zin om mee te helpen bij deze actie, laat het ons weten via opsterland@sp.nl, dan nemen wij contact met je op.

Op plaatselijk niveau zijn we bezig met twee acties namelijk:' Vocht en zwarte schimmel en Intensivering van de gaswinning bij Langezwaag.' Over de eerste actie heeft regelmatig iets in de nieuwsbrief gestaan en de tweede actie is afgelopen maand opgestart op initiatief van SP Friesland. In de volgende nieuwsbrief leest u meer over deze actie.

Daarnaast zijn we zichtbaar door te Buurten in de Buurt in alle dorpen van Opsterland, zijn we zichtbaar op elke laatste zaterdag van de maand in de grotere dorpen van Opsterland en verspreiden we de komende maanden onze jaarkrant onder de inwoners van onze gemeente. Wil je meehelpen met het verspreiden van deze jaarkrant? Meld je aan op eerder genoemd emailadres en wij nemen contact met je op. We zijn nog op zoek naar bezorgers in Tijnje, Beetsterzwaag, Wijnjewoude, Frieschepalen, Bakkeveen en Siegerswoude.

Samen maken we een vuist, samen kunnen we iets veranderen.

Jolanda Geerling - van Overhagen.

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier