Nieuwsbrief juni 2016
Nieuwsbrief juni 2016
BIJEENKOMST ELKIEN EN HUURDERS 18 MEI 2016 IN DE SKANS GORREDIJK
Op deze bewuste woensdagavond zijn een achttal huurders van Elkien aanwezig en de contactpersoon huurderszaken van Elkien, alsmede een afvaardiging van Trition en de SP.
De contactpersoon van Elkien geeft aan dat Trition een algemene voorlichting gaat geven over vochtoverlast in woningen en dat op deze avond Elkien geen concrete huurdersvragen gaat beantwoorden. Huurdersvragen richting Elkien kunnen in een later stadium schri elijk gesteld worden.
De woordvoerder van Trition neemt het woord en geeft aan dat zij zijn gespecialiseerd in vochtproblemen in woningen met name het bouwkundig onderdeel hiervan. Overtallig vocht is de oorzaak van schimmelproblemen in woningen. Teveel vocht in een woning betekent altijd dat de vochthuishouding in een woning is verstoord. Dat wil zeggen het geproduceerde vocht kan de woning niet verlaten of water van buiten, regen of grondwater, dringt de woning binnen. Om de hoeveelheid geproduceerd vocht in een woning te verminderen c.q. af te voeren geeft Trition een aantal maatregelen welke de bewoners zelf kunnen nemen: na het douchen de doucheruimte droogtrekken en bij het koken altijd de afzuiger gebruiken. Verreweg de belangrijkste maatregelen zijn het voldoende stoken van de woning en ventileren. Op een vraag van een van de bewoners geeft Trition aan dat in de meeste oude woningen meer en vaker moet worden geventileerd dan nieuwe, wat op zijn beurt wel hogere stookkosten met zich meebrengt.
De bewonersvraag brengt de woordvoerder op de bouwkundige aspecten van vochtoverlast in woningen. De “schil” van de woning moet goed waterdicht zijn, het dak en de muren zodat regenwater buiten blijft . Bij oudere huizen willen de stenen nogal eens dusdanig poreus zijn dat deze teveel water opzuigen. De oplossing is dan het aanbrengen van een coating op de buitenmuren. Op een vraag van de SP wat te doen bij water in de kruipruimte onder de vloer, geeft Trition aan dat dit geen probleem hoeft te zijn wanneer de vloer absoluut waterdicht is. Bij nieuwere woningen is dusdanig beton gebruikt dat grondwater niet door de vloer kan optrekken. Bij oudere woningen met houten vloeren die per de nitie niet waterdicht zijn is de enige oplossing het aanbrengen van permanente ventilatie.
Conclusie van de avond moet zijn; op zich een goede en deskundige voorlichting van Trition, met als kanttekening dat het verhaal erg algemeen werd gehouden. Voor wat betreft de SP een beetje een gemiste kans van Elkien om op deze avond niet iets meer in te gaan op specifieke en concrete huurdersvragen.
Harald Luis
Racisme, toch niet in Nederland!?
Al voelt de doorsnee blanke Nederlander bij Zwarte Piet niets méér dan ‘kindervriend’, feit is dat een groot deel van de gekleurde ‘nieuwe Nederlanders’ hierbij de pijn associeert van slavernij. En dat niet alleen: ‘Zwarte Piet’ betekent voor hen wellicht ook de moeite die ze moeten doen om, met een niet blanke huid of niet direct Nederlands klinkende naam, kansrijk te zijn bij een sollicitatie. Nieuwe Nederlanders benoemen dit gevoel zelden helder.
Silvana Simons zal wat haar naam betreft geen moeite hebben gehad en het zou kunnen zijn dat ze het dankzij die Nederlandse naam tot BN'er heeft gebracht. Triest is het dat sommige landgenoten haar de Nederlandse deur wijzen omdat zij de moed heeft om juist wel de pijn te vertolken die, naar we mogen aannemen, leeft bij gekleurde landgenoten. Het voelt – vanuit onze kernwaarde ‘gelijkwaardigheid’ - juist om naast haar en deze mensen te staan.
Hoewel niet in één adem te noemen met Zwarte Piet, is ook de ‘onbekend, dus onbemind’ houding jegens moslims een gegeven dat op gespannen voet staat met het idee dat Nederlanders ‘n tolerant volk zijn. Als we hier niet onze schroom durven laten varen en als medelanders ieders gedachtegoed (waarbij ook acceptabele kledingvoorschriften als een hoofddoek), respecteren dan dreigt deze islamofobe houding tot een chronische ziekte van de gehele samenleving te worden, waar we allemaal onder te lijden hebben.
Is het niet een rijkdom te noemen dat we, dankzij gastarbeiders die in de jaren zestig in mijnen, linnenindustrie, bij Hoogovens en waar al niet de arbeiderstekorten opvulden, nu smullen van allerlei mediterrane gerechten? Indonesiers brachten ons Indisch eten, de Vietnamees en Chinees kent ook iedereen. Het geeft toch kansen om onze kennis over ons niet-eigen culturen te vergroten! Laten we er aan meewerken dat we een multiculturele samenleving koesteren als een van de grootste schatten van ons land. Door begrip voor elkaar en genieten van elkaars cultuur.
Henk van Rijen
Kinderen als mantelzorgers.
De gemeenten zijn verantwoordelijk gemaakt voor de beoordelingen of een cliënt in aanmerking komt voor thuishulp. Omdat ook de geldstromen hiervoor langs de gemeenten lopen en de regering er zwaar op bezuinigd heeft moeten de gemeenten proberen om de thuiszorg in te krimpen. Sommige gemeenten bezuinigen wel op thuiszorg en anderen niet. In de meeste gevallen wordt er begonnen met een “keukentafelgesprek” bij de cliënt thuis. Tijdens dit gesprek wordt er o.a. onderzocht of het aantal uren thuiszorg kan worden verminderd. Er wordt gekeken of het mogelijk is om familie, vrienden of buren in te schakelen om huishoudelijke of zelfs zorgtaken te verrichten.
Een aantal gemeenten in Nederland maakt het wel heel bont. Hier worden jonge kinderen aangemerkt als mantelzorgers en zij kunnen dus een gedeelte van de zorgtaken voor hun moeder of vader wel op zich nemen.
Voorbeeld: moeder heeft een beroerte gehad, ze kan niet veel meer en krijgt 3 uur thuiszorg in de week om haar huisje een beetje schoon te houden, Ze heeft een dochtertje van 10 jaar. De conclusie n.a.v. het keukentafelgesprek: de thuiszorghulp van mevrouw wordt teruggebracht naar 1,5 uur. De gemeente vindt dat haar dochtertje dagelijks best een aantal zorgtaken kan verrichten. Ze kan best stofzuigen, afwassen en ramen zemen!
Dit meisje van 10 jaar zit al in een hele moeilijke situatie vanwege haar zieke moeder. Ze blijft niet bij vriendinnetjes spelen omdat ze bezorgd is om haar moeder en snel naar huis wil om thee te zetten. Ze Is nog maar 10 jaar en moet al voor een groot gedeelte voor zichzelf zorgen. Haar leerprestaties gaan achteruit, een uitstapje of een nachtje slapen bij een vriendinnetje kan niet meer.
Op deze smalle schoudertjes leggen sommige gemeenten de zware last van voortdurende zorg voor een ouder. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties binnen de jeugdzorg die over deze schandalige besluiten aan de bel trekken. Otje hoopt dat het binnenkort aanhangig wordt gemaakt in de
2de kamer en de betrokken gemeenten tot de orde worden geroepen.
GEEN MANTELZORGPLICHT VOOR KINDEREN!!!
Met sociale groet,
SPotje
Manifestatie Laat Fryslan Niet Zakken.
Zaterdag 28 mei jongstleden was SP Opsterland aanwezig bij de manifestatie Laat Fryslân Niet Zakken in Oppenhuizen (SWF). Samen met een kleine 300 andere aanwezigen protesteerden we tegen de gaswinning, zoutwinning en oliewinning in heel Fryslân.
De komende tijd zullen er nieuwe gaswinlokaties in Fryslân komen en worden bestaande gaswininstallaties in Fryslân uitgebreid ( Hemrik en Langezwaag). Omdat er in Oppenhuizen een nieuwe gaswininstallatie gaat komen, kwamen we in Oppenhuizen bijeen om te protesteren tegen de intensivering van de gaswinning in heel Fryslân.
Tijdens de manifestatie in Oppenhuizen lieten verschillende politieke partijen, weten tegen de gasboringen te zijn, zo ook de SP. Namens de SP Tweede Kamerfractie was Eric Smaling aanwezig,
daarnaast waren Gedeputeerde Michiel Schrier, de SP Fryslân fractie en verschillende SP afdelingen uit de provincie in Oppenhuizen aanwezig. Andere partijen die aanwezig waren tijdens dit protest waren; FNP, Groen Links, PvdA en de Partij van de dieren.
In toespraken lieten de Politieke partijen weten geen Groningse toestanden te willen, zoals grondverzakkingen en schade door de grondverzakking aan woningen. Er werd opgeroepen tot duidelijke afspraken over de schade aan woningen en een omgekeerde bewijslast als rechtsmiddel. Deze duidelijke uitspraken werden gedaan in de wetenschap dat na de zomervakantie de nieuwe Mijnwet in de Tweede Kamer behandeld gaat worden. Het zou mooi zijn als er in die Mijnwet ook een duidelijke wetgeving kwam te staan, die de rechten van inwoners beschermde door middel van een omgekeerde bewijslast bijvoorbeeld. Laat de bedrijven die door het boren naar grondstoffen grondverzakkingen veroorzaken maar bewijzen, dat de schade aan woningen niet door hun toedoen is ontstaan. Inwoners van Oppenhuizen waardeerden de betrokkenheid.
Dat zelfs een Werelderfgoed zoals de Waddenzee niet veilig is voor het boren naar gas en olie is gewoonweg schandalig. Handen af van een Werelderfgoed. Handen af van een stuk unieke natuur.
Fenna Feenstra fractievoorzitter van SP Fryslan riep op om tot een grotere inspanning te komen betreffende groene energie en duurzaamheid. Het is belangrijk om te investeren in duurzame energie, want de gasvoorraad raakt op, de grond raakt uitgeput. Laten we allemaal ons best doen om zo snel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie.
Na de toespraken liepen we in een stoet naar de in aanbouw zijnde gaswinlocatie in Oppenhuizen waar een groot rood kruis aan het hek werd bevestigd en we een duidelijk Nee richting oliemaatschappijen en Den Haag lieten horen. Voor de gaswinlocatie waren duidelijk de rode letters van SOLIDARITEIT te zien en dat waren we allemaal zonder enige twijfel.
Jolanda Geerling - van Overhagen
Reactie toevoegen