h

Nieuwsbrief mei 2016

21 augustus 2016

Nieuwsbrief mei 2016

LAAT FRYSLÂN NIET ZAKKEN!

Zaterdag 16 april zijn een aantal organisaties op uitnodiging van de SP bij elkaar gekomen om te praten over gaswinning en duurzame energie in Fryslân. Aanleiding zijn de gedeelde zorgen over gasboringen in onze provincie.

Met deze bijeenkomst als startpunt wil de SP een platform bieden om samen op te trekken tegen gaswinning en te pleiten voor duurzame alternatieven.

Onder de slogan ‘Laat Fryslân niet zakken’ spraken mensen van de Waddenvereniging, gasTvrij Terschelling, Fêste Grûn Dongeradiel, coöperatieve energie initiatieven en Dorpsbelang Top & Twel met elkaar over manieren om de besluitvorming te beïnvloeden. Vanuit de politiek was naast de SP ook de FNP vertegenwoordigd.

Aanjager van het platform en SP statenlid Machiel Aarten:
“We kunnen terugblikken op een inspirerende dag waarin het delen van informatie en ervaring centraal stonden. Maar we kijken nu vooral vooruit. Hoe meer mensen en organisaties zich aansluiten bij deze beweging, hoe sterker de stem richting
Den Haag om te stoppen met de fossiele waanzin.”

Op 28 mei organiseert platform ‘Laat Fryslân niet zakken’ een provinciale actiedag. Voor wie op de hoogte wil blijven of zich wil aansluiten: volg ons via Facebook

https://www.facebook.com/laatfryslannietzakken

Foto: Ab van der Driest / Ab van der Driest

MANIFESTATIE LAAT FRYSLAN NIET ZAKKEN!

Op zaterdag 28 mei houden belangengroepen uit heel Friesland een manifestatie in het kader van

‘ Laat Frieslân niet zakken!’ De manifestatie wordt gehouden in het dorp Oppenhuizen, ook bekend als Top en Twel. Doel van de manifestatie is om de mensen in Den Haag en de gaswinbedrijven duidelijk te maken dat we tegen nieuwe gaswinning in onze provincie zijn, dat we bezorgd zijn over
de gevolgen van gaswinning in Friesland zoals: bodemdaling, aardbevingsgevaar, schade voor het milieu en de toekomst van onze kinderen.

Daarnaast is er absoluut niets geregeld voor de schadelijke gevolgen van de gaswinning voor de inwoners, er is geen afspraak over omgekeerde bewijslast en de bewoners worden onvoldoende geïnformeerd en betrokken bij de plannen tot het winnen van gas in hun woonomgeving. Er moet inspraak komen.

Inspraak over:

- Wie betaalt de schade op de langere termijn?

- We willen geen 2de Groningen worden of zijn.

SP Fryslân is initiatief nemer van de beweging
‘ Laat Fryslân niet zakken! Ook in Opsterland zijn twee gaswinplaatsen, namelijk in Hemrik, Tulip Oil en bij Langezwaag, Vermillion. SP Opsterland hee samen met SP Heerenveen in Langezwaag, Luxwoude en De Knipe een onderzoek verricht naar de draagkracht van de bewoners betre ende het intensiveren van de gaswinning door het plaatsen van een tweede boorput.

Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid tegen gaswinning is. Daarom hee ook SP Opsterland zich aangesloten bij de beweging ‘Laat Fryslân niet zakken!’ Noteer dus alvast in je agenda zaterdag 28 mei 2016. Binnenkort zullen we op onze website meer bekend maken over de tijd en het startpunt van deze manifestatie.

Kijk hiervoor op www.opsterland.sp.nl

GROEI.

Onze economie is gebaseerd op groei. Het streven is om door middel van een stijgende consumptie van goederen meer winst te maken, meer arbeidsplaatsen te creëren, meer belastinginkomsten te krijgen zodat we het allemaal wat beter krijgen.

Aan de verkoop van consumptiegoederen zit helaas een grens. Maar.. hier hebben de producenten het volgende op gevonden.

Voorbeeld: u koopt bij een bekende winkel een nieuw strijk- ijzer en u bent hier heel blij mee.

Na 2 jaar wordt het strijkijzer niet meer warm, helaas is de garantie verlopen. U denkt dat het een los draadje is en gaat gewapend met een schroevendraaier het strijkijzer te lijf.

Na enig morrelen blijkt dat het strijkijzer niet uit elkaar kan en dus ook niet gerepareerd kan worden. Uw strijkijzer gaat op de vuilnisbelt en u bent gedwongen om een nieuw ijzer te kopen.

De fabrikanten van strijkijzers bouwen hun apparaten zo dat ze een van te voren vastgestelde levensduur hebben. Hierdoor moeten we regelmatig nieuw kopen en de economie kan blijven “groeien”.

De economische groei d.m.v. het vrije markt model heeft een heleboel nadelen zoals:

-  toename luchtvervuiling en geluidsoverlast

-  onze natuurlijke hulpbronnen raken op

-  de industrie zorgt ervoor dat u dingen koopt die u niet echt nodig hebt, u bent een dienaar van de economie geworden.

-  de voordelen van groei zoals meer inkomen en hogere welvaart wordt niet gelijk verdeeld tussen inkomensgroepen.

Gelukkig worden wij, de consument, ons steeds bewuster van de werking van dit systeem.

Er komen steeds meer tweedehands winkels, een ruilwinkel is hot en er zijn overal repaircafé’s. We gaan steeds meer spullen gedeeld gebruiken want 1 boormachine in de straat is vaak genoeg. De mogelijkheden van social media zorgen ervoor dat we bewuster en goedkoper samen kun- nen leven.

Naast de reguliere westerse economie gebaseerd op groei ontstaat een schaduweconomie

die wel eens voor een ommekeer in onze bewustwording zou kunnen zorgen.

Met sociale groet, SP Otje

UITNODIGING VOOR SP SCHOLING.

De afgelopen weken hee het bestuur van SP Opsterland alle leden gebeld met een scholingsaanbod. Wij vinden het jn dat veel leden hebben aangegeven interesse te hebben in ons aanbod.

De scholingen worden gehouden in De Skans,

Loaijerstrjitte 2, 8401 DV, Gorredijk,
en de avonden beginnen om 20.00 uur.
De data en onderwerpen volgen hieronder.

19 MEI 2016   DE GESCHIEDENIS VAN DE POLITIEK

02 JUNI 2016   IDOLOGIE

16 JUNI 2016   ACTIE

Mocht u zich nog niet opgegeven hebben, maar toch zin hebben om te komen, dan bent u van harte welkom. De zaal is vanaf 19.45 geopend en natuurlijk zorgen wij dat de ko e en thee voor u klaar staan.

Graag tot dan!

Reactie toevoegen

U bent hier